Nieuws

Verwonderen, ontdekken en onderzoeken. Daar staat het Natuurlab van Fort Sabina voor. In het Natuurlab kun je onderzoek doen en buitenlessen volgen over kleine beestjes, vogels, water en bomen en planten. In juli 2022 starten we met het project insecten, in het bijzonder de hommels en honingbijen. In september 2022 zijn ook de andere projecten over vleermuizen, het grachtwater, de boerenzwaluw en de bomen en planten in het Natuurlab compleet.

In de vakantieperioden is op bepaalde dagen het klein Natuurlab open met leuke natuurdoedingen op het fort, de speurtocht en de proefjes van de week. Kijk op de agenda van het  fort wanneer er weer Natuurlab is. Kosten 3,50 per kind, onder begeleiding van een volwassene. Volwassenen gratis.

Voor de basisschool, de klas kan zich inschrijven voor een bezoek aan het Natuurlab. Als leerkracht neem je contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om een afspraak te maken. Met name geschikt voor de bovenbouw van het basisonderwijs. De onderwijskerndoelen over functie en bouw planten en dieren en duurzaamheid zijn verwerkt in de lessen. Kosten van de buitenlessen voor klassen en groepen in overleg.

Het nieuwe poortgebouw, een resultaat dat niet haalbaar was geweest zonder de grote inzet van vrijwilligers en de bijdragen die we mochten ontvangen van de diverse fondsen en organisaties, zoals: het Prins Bernard Cultuur Fonds, Havenbedrijf Moerdijk, VSB fonds, Mastboom-Brosens Stichting en IVN.

Daarnaast hebben zowel de Gemeente Moerdijk en Provincie Noord-Brabant samen met Fort Sabina de verbouwing van het poortgebouw bekostigd. Dit is een initiatief dat mede door Waterpoort tot realisatie is gekomen en waarbij Staatsbosbeheer medewerking heeft verleend aan het ontwikkelplan op het Fort.

Hier nog aan het werk, nu al open

Vanaf 17 juli ontvangen wij onze gasten graag in ons geheel vernieuwde poortgebouw. Kom je aanlopen richting de poort, ga dan links door de dubbele glazen deuren. Daar vind je veel informatie over het fort, fortprodukten en streekprodukten. Natuurlijk ook folders over wat er in deze regio te beleven valt, de leukeste fietsroutes en veel meer. Daarna kan je een bezoek brengen aan de canonkamer. Een spannende belevenis met een mooi multimediaal verhaal. Dat moet je gezien hebben. 

Een indrukwekkend resultaat dat niet haalbaar was geweest zonder de grote inzet van vrijwilligers en de bijdragen die we mochten ontvangen van de diverse fondsen en organisaties, zoals: het Prins Bernard Cultuur Fonds, Havenbedrijf Moerdijk, VSB fonds, Mastboom-Brosens Stichting en IVN.

Daarnaast hebben zowel de Gemeente Moerdijk en Provincie Noord-Brabant samen met Fort Sabina de verbouwing van het poortgebouw bekostigd. Dit is een initiatief dat mede door Waterpoort tot realisatie is gekomen en waarbij Staatsbosbeheer medewerking heeft verleend aan het ontwikkelplan op het Fort.

ZWAAR COLLECTIE-ITEM KOMT NAAR FORT SABINA

Deze antitankval wordt deze week op het fort afgeleverd. Een mooie aanwinst voor de militaire collectie van het fort. Deze tankversperring uit WOII is samengesteld uit spoorrails en wil je niet op je tenen krijgen. De tankval is gevonden bij baggerwerkzaamheden bij de Knip. De Knip was een door de Duitsers aangelegde tankval en op dit soort toegangswegen (Klundertseweg) werden naast de weg versperringen van beton geplaatst en op de weg een aantal van dit soort versperringen.

 

SCHENKING KLEINOOD COLLECTIE

Cees Buijs van het Pumpke in Willemstad heeft ons afgelopen week een bijzondere kist geschonken. Namelijk de PSU-kist van soldaat Poppelaars. Deze soldaat was in de eerste wereldoorlog op ons fort gelegerd. Het kistje deed toen dienst voor het opbergen van zijn persoonlijke uitrusting (PSU). Jarenlang heeft dat kistje in het Pumpke de functie gehad als ludieke opbergplaats voor bestek. Uiteraard is de stichting heel blij met de uitbreiding van de collectie. De werkgroep levend erfgoed is inmiddels al aan de slag om in het archief meer te achterhalen over soldaat Poppelaars. 

HERFSTVAKANTIE OP HET FORT!

Doe jij ook mee aan de spannende vogelspeurtocht, speel jij mee met het beroemde Fort Golf of help je Bloembollen te planten? Zo kom je die herfstvakantie leuk door.

Heb je van al die activiteiten trek gekregen? Dan kan je bij het Kletsmajoor loket warme chocolademelk, erwtensoep en nog veel meer lekkers halen. Alles om op en rond het fort te genieten.

Lees meer...

Fort en Kletsmajoor gehele week geopend tijdens kunstweek van 6 tot en met 13 september. 

Mooie kunstexpositie te bezoeken van 6 tot en met 13 september. Circa 15 kunstenaars tonen hun binnen- en buitenkunst. Let op: op 6 en 13 september geen rondleidingen met gids, deze starten weer op 20 en 27 september.