Toegankelijkheid

Skip to main content

PROJECT '44 en de KUNST & MONUMENTEN ROUTE

Datum: 14 september 2024 10:00
Kunst op het fort

Het jaar 2024 markeert de 80-jarige herdenking van de bevrijding van Brabant in 1944. Op Fort Sabina herdenken we dit uitgebreid. Onder de noemer Project '44 ontstaat een veelzijdig kunstproject.

Een kunstproject dat Vrijheid zal verbeelden !

Een tentoonstelling van historische foto’s van de bevrijding zal worden gecombineerd met hedendaagse fotografie. Onder meer stellen we werk tentoon van avonturier, hulpverlener en fotograaf Edward Hirschfeld ( https://pitmaster4ukraine.com/ ) die reeds enkele jaren nabij het front bij Donetsk in Oekraïne woont en werkt. Van beide doet hij indringend beeldverslag.

Tevens is er een expositie van de beroemde Nederlandse fotograaf Cas Oorthuys (1908-1975)  https://nl.wikipedia.org/wiki/Cas_Oorthuys die op zijn betrokken manier de oorlog en bevrijding indringend in beeld heeft gebracht. 

Daarnaast is er de expositie WO2 in 50 foto's. Een onderdeel van de expositie die eerder werd samengesteld door het NIOD (Nederlands Instituut Oorlogs Documentatie) en die we in bruikleen hebben.

De tentoonstelling omvat verder tal van evenementen die je onder andere meenemen naar de noodlottige nacht in januari 1945 waarin geallieerde Canadese trooper Walter Venness fataal werd getroffen door Duitse kogels tijdens het wachtlopen op Fort Sabina. Een compleet vernieuwde expositie in de kazerne van het fort.

Op zondag 15 september sluiten we af met het optreden van de Rotterdamse Politie Harmonie Hermandad. Een meer dan 35 man sterk korps met de beste muziek. Een bijzonder optreden in het kader van Vrijheid. 

Open call aan beeldmakers: Ben jij een beeldmaker, doe dan mee !

Natuurlijk willen we ook jou betrekken in deze herdenking: We dagen alle beeldmakers uit te verbeelden wat het begrip Vrijheid voor jou betekent.

Dus ben jij een amateur-,hobbyfotograaf, (semi) professionele fotograaf of beeldmaker? Dan dagen we jou uit om invulling te geven aan het begrip Vrijheid.

De vraag is: Maak een “lens based” beeld. Foto, Video, AI-based en/of stop motion. Zo veel omvattend mag het zijn.  Maar er is één boodschap die al het beeldmateriaal verbindt: vrede en vrijheid zijn ons grootste goed. Hoe zie jij vrede/vrijheid en hoe breng dat in beeld. De beste werken worden op het fort geëxposeerd en na de expo is jouw beeldafdruk voor jou.

Stuur jouw werk op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ! We laten je dan snel weten of ook jouw werk geselecteerd is door de vakjury. En leeftijd speelt geen rol, iedereen mag inzenden !

Kunst en Monumentenroute Moerdijk 2024

De expositie “Project 44” zal plaatsvinden tijdens de Kunst- en Monumentenroute Moerdijk in de eerste twee weekeinden van september 2024. De toegang is zoals meestal: Gratis voor iedereen

DSCF7265