Toegankelijkheid

Skip to main content

Nieuws

Voor iedereen is er wel wat te doen

Het Natuurlab en 'de grote roofvogelshow' trokken heel veel bezoekers de afgelopen week. Het was weer één groot succes!


Tegen het middaguur verzamelt zich een bescheiden menigte aan de poorten van Fort Sabina, bestaande uit vrijwilligers, trouwe bezoekers, stamgasten, belangstellenden en passanten.


Verwonderen, ontdekken en onderzoeken. Daar staat het Natuurlab van Fort Sabina voor. In het Natuurlab kun je onderzoek doen en buitenlessen volgen over kleine beestjes, vogels, water en bomen en planten. In juli 2022 starten we met het project insecten, in het bijzonder de hommels en honingbijen. In september 2022 zijn ook de andere projecten over vleermuizen, het grachtwater, de boerenzwaluw en de bomen en planten in het Natuurlab compleet.

Vanaf 17 juli ontvangen wij onze gasten graag in ons geheel vernieuwde poortgebouw. Kom je aanlopen richting de poort, ga dan links door de dubbele glazen deuren. Daar vind je veel informatie over het fort, fortprodukten en streekprodukten. Natuurlijk ook folders over wat er in deze regio te beleven valt, de leukeste fietsroutes en veel meer. Daarna kan je een bezoek brengen aan de canonkamer. Een spannende belevenis met een mooi multimediaal verhaal. Dat moet je gezien hebben. 

Deze antitankval wordt deze week op het fort afgeleverd. Een mooie aanwinst voor de militaire collectie van het fort. Deze tankversperring uit WOII is samengesteld uit spoorrails en wil je niet op je tenen krijgen. De tankval is gevonden bij baggerwerkzaamheden bij de Knip. De Knip was een door de Duitsers aangelegde tankval en op dit soort toegangswegen (Klundertseweg) werden naast de weg versperringen van beton geplaatst en op de weg een aantal van dit soort versperringen.


Cees Buijs van het Pumpke in Willemstad heeft ons afgelopen week een bijzondere kist geschonken. Namelijk de PSU-kist van soldaat Poppelaars. Deze soldaat was in de eerste wereldoorlog op ons fort gelegerd. Het kistje deed toen dienst voor het opbergen van zijn persoonlijke uitrusting (PSU). Jarenlang heeft dat kistje in het Pumpke de functie gehad als ludieke opbergplaats voor bestek. Uiteraard is de stichting heel blij met de uitbreiding van de collectie. De werkgroep levend erfgoed is inmiddels al aan de slag om in het archief meer te achterhalen over soldaat Poppelaars.