Toegankelijkheid

Skip to main content

Nieuws over het fort

WEEKEND VAN HET VERDEDIGINGSERFGOED

Dit jaar doen we voor het eerst mee met het weekend van het verdedigingserfgoed (forten.nl). Samen met nog 2 andere forten in Nederland worden we door Liniebreed ondernemen extra in het zonnetje gezet. Het zijn twee dagen bomvol activiteiten op Fort Sabina 20 & 21 April.

Wandelen en ontbijten in de vroege uren. Napoleon die zijn tweede Tour Modèle wil bouwen. Andere historische figuren, gidsen, Natuurlab, kazematen, kanonnenbouwers en Base Camp 10 zijn in actie overdag.

En een Special Concert: Nol Havens & Band (Vof De Kunst) als uitsmijter op de laatste dag.

Voor het gehele programma kijk in onze agenda; www.fortsabina.nl/agenda 

 

WERKGROEP NATUUR

De aangevraagde subsidie bij Brabants Landschap is verkregen. Het gaat om een subsidie voor de plaatsing van vleermuizen- en zwaluwvoorzieningen en een fikse meidoornhaag. Inmiddels is alles besteld en zijn de hagen aangelegd. 

Het Vlerkenpad (pad rondom het fort) is schoongemaakt. Het dijkvilt, een woekerende braamsoort, is op dit pad fors verwijderd. Een fikse, maar inmiddels geklaarde klus. De werkgroep heeft in 2023 samen met een extern deskundige een inventarisatie gedaan van de flora op het fort, Fortweg en Vlerkenpad. Inmiddels weten we dus waar van alles staat, zoals het bevertje en andere echte forteigen planten.

Met de werkgroep onderhoud en gemeente wordt gekeken naar wellicht een andere wijze van begrazing, om sommige planten op het fort een beter groei- en bloeipotentieel te geven.

NATUURLABNIEUWS

Het Natuurlab gaat naast de gebruikelijke activiteiten in de vakantieperioden ook een special per maand houden. Op de tweede woensdag in de maand waarin geen vakantie valt worden thema’s en leuke activiteiten aangeboden voor de onderwerpen resp. Vogels, Kruiden, Spinnen, Hommels en Wintergasten.

Ontdekken, wat maken en onderzoeken staan centraal. De werkgroep Natuurlab wil ook scholen gaan benaderen.

GEVELRENOVATIE

Niet over het hoofd te zien, de gevelrenovatie van de kazerne. De gemeente heeft daarover de regie. Deuren, sluitstenen, luiken en deuren, muren, voegen, verwijdering struiken, verhelpen lekkages en aansluitingen. Dat gaat voorlopig tot eind april nog wel even door. Het hakken en boren heeft in de eerste periode van de renovatie behoorlijk overlast gegeven. Inmiddels is deze tot een acceptabel niveau teruggebracht. Sommige klantgroepen hebben we vanwege het lawaai in het poortgebouw laten vergaderen, hopelijk is dat nu verleden tijd.

KAZEMATEN

De Kazematen hebben weer onderhoud gepleegd en zijn bezig met een nieuwe tentoonstelling over de WO-II in samenwerking met de werkgroep Project 44 voor de Kunst en Monumenten Route Moerdijk in septemnber.

VRIJWILLIGERS

Kortom: er valt veel te zien en te beleven op het Fort! Voor het “kleinere” werk worden zowel de werkpleiners als vrijwilligers ingezet. Ook als het gaat om rondleidingen of natuurbeheer met bomen, struiken, planten, bijen, vleermuizen en zwaluwen: vrijwilligers zijn onontbeerlijk en eigenlijk ons grootste geheim! Alleen door het erfgoed en de natuur te onderhouden, ten toon te stellen en over de ‘geheimen’ te vertellen, maken we Fort Sabina tot levend en beleefbaar erfgoed.

MEER IS BETER Hoewel we ca. 50 VRIJWILLIGERS ‘hebben’ is meer zeker beter. Met het oog op het huidige aantal en de geplande verbeteringen en tentoonstellingen komen we gidsen en vertellers te kort. Kijk daarom eens rond in uw eigen omgeving en wordt vrijwilliger. Of vraag aan bekenden om vrijwilliger op ’t Fort te worden. Er is altijd wat te doen, en meer handjes maken het werk nu eenmaal lichter.... Tot ziens op de Vestingdagen 2024!