Toegankelijkheid

Skip to main content

Opening van het nieuwe Culturele Seizoen

Tegen het middaguur verzamelt zich een bescheiden menigte aan de poorten van Fort Sabina, bestaande uit vrijwilligers, trouwe bezoekers, stamgasten, belangstellenden en passanten.

Omstreeks 12.00 uur treedt de kletsmajoor aan om de poorten te openen en het publiek heel hartelijk welkom te heten op Fort Sabina, alsmede in zijn stametablissement Brasserie De Kletsmajoor.
Achter de poorten lachen de lentebloeiers je toe en lokt vrolijke live muziek je de kazerne in.
Voor wie wil, staan er gidsen paraat om je mee te nemen op een stevige wandeling, tevens tijdreis door de rijke historie van het fort en haar omgeving.

De drukke wintermaanden.
Tijdens de wintermaanden waren de poorten van het fort gesloten, maar activiteit was er genoeg. Met dank aan tal van vrijwilligers transformeert het 19e fort gestaag in een historische, culturele en educatieve pleisterplaats met unieke allure voor iedereen.
Ontdek het zelf in de canonkamer waar je wordt uitgenodigd op een reis in vogelvlucht door de geschiedenis van het fort ter voorbereiding op je bezoek.

De Kletsmajoor is nog wat mooier.
Brasserie De Kletsmajoor heeft de wintersluiting benut voor een grondige opknapbeurt van het gezellige etablissement. Het resultaat mag er wezen. Trouwens, dat geldt eveneens voor de geheel vernieuwde koffie-, lunch- en borrelkaart. No nonsens gerechten en traktaties met een creatief culinair tintje. Dat valt duidelijk in de smaak bij de bezoekers; er wordt uitgebreid getafeld en geborreld.

Fort Sabina is weer vol in bedrijf.
De cultuuragenda loopt vol met prachtige evenementen. Een onmiskenbaar hoogtepunt is Project 1953, een eigenzinnige herdenking van de watersnoodramp door geëngageerde lokale kunstenaars van divers pluimage. Schilderkunst, glaskunst, driedimensionaal en fotografie met één missie: de impact van de watersnoodrampen doen (her-)beleven opdat wij herdenken en ons gewaar blijven van onze kwetsbaarheid voor het wassende water. Project 1953 wordt georganiseerd in samenwerking met Atelier Valkhoff uit De Heen.
De expositie is te zien tijdens de Moerdijkse Kunst en Monumentenroute in september. Met het kunstenaarsechtpaar Riena en Martin Valkhoff en andere kunstenaars kun je reeds kennismaken tijdens twee zomerexposities op het fort.

Muziek en kleinkunst op het Fort.
Naast beeldende kunst staat er vooral muziek en kleinkunst op de agenda. Ellen ten Damme komt met haar band een juli avond opluisteren. Onder andere ook de Amazing Stroopwafels en Chris Hinze zullen het fort met een bezoek vereren.
Allereerst hervat deze maand de goed bezochte literaire lezingenserie ‘Schrijvers aan het Fort’. Op 26 maart is het de beurt aan auteur Jan Brokken die komt vertellen over zijn historische romans De tuinen van Buitenzorg en De Kampschilders. Met zijn boeken haakt Brokken in op de actualiteit van het koloniaal verleden.

Kortom, er is van alles te beleven op Fort Sabina het komend seizoen. De culturele agenda is werk in uitvoering, dus kijk regelmatig op de website www.fortsabina.nl  en onze Facebook pagina voor nieuws. Ontvang elk kwartaal leuke nieuwtjes en wordt getipt over tofste evenementen op Fort Sabina door je te abonneren op de nieuwsbrief. Je leest nu de allereerste editie. Smaakt het naar meer? Begin april verschijnt de eerste driemaandelijkse nieuwsbrief. Schrijf je in via de website (binnenkort mogelijk)!

De aftrap op zondag 26 maart: rondleidingen en lezing.
Reis tijdens een stevige wandeling door de rijke historie van Fort Sabina onder leiding van een kundige gids. Sluit je aan op zondagmiddag 26 maart! Elke tweede en laatste zondag van de maand kun je mee op een rondleiding. Rondleidingen starten altijd om 14.00 uur, deelname kost 7,50 euro per persoon. De groepen worden bewust klein gehouden om jouw beleving te maximaliseren. Dus verzeker je van deelname door te reserveren: stuur mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Zondag 26 maart bezoekt schrijver Jan Brokken (1949) het fort voor een lezing over zijn recente werk. De historische romans De tuinen van Buitenzorg en De Kampschilders verhalen over het eind van het koloniale tijdperk in Nederlands Indië. Jan Brokken vertelt over deze boeiende tijd aan de hand van zijn eigen familieverhaal.
Jan Brokken is de eerste om de literaire lezingenreeks ‘Schrijvers op het fort’ te voort te zetten in 2023. Het belooft een leuke, inspirerende middag te worden. Kom je ook? De lezing vindt plaats in de sfeervolle Tour Modèle en vangt aan om 14.00 uur. Deelname kost 12,50 per persoon. Schrijf je in via de website www.fortsabina.nl of koopje je kaartje bij boekhandel Het Rozemarijntje in Willemstad.

Vanaf de opening van het seizoen op zaterdag 4 maart jongstleden, is het fort wekelijks geopend van woensdag tot en met zondag, 10.00 tot 17.00 uur. Je kunt altijd terecht voor een bezoek aan het fort, een stevige wandeling en een versnapering bij Brasserie De Kletsmajoor. Op het fort is een permanente expositie over de watersnoodramp te zien. Deze is in dit herdenkingsjaar extra actueel.
Graag tot ziens op Fort Sabina

 

Opening van het nieuwe Culturele Seizoen