Nieuws

Tegen het middaguur verzamelt zich een bescheiden menigte aan de poorten van Fort Sabina, bestaande uit vrijwilligers, trouwe bezoekers, stamgasten, belangstellenden en passanten.

Omstreeks 12.00 uur treedt de kletsmajoor aan om de poorten te openen en het publiek heel hartelijk welkom te heten op Fort Sabina, alsmede in zijn stametablissement Brasserie De Kletsmajoor.
Achter de poorten lachen de lentebloeiers je toe en lokt vrolijke live muziek je de kazerne in.
Voor wie wil, staan er gidsen paraat om je mee te nemen op een stevige wandeling, tevens tijdreis door de rijke historie van het fort en haar omgeving.

De drukke wintermaanden.
Tijdens de wintermaanden waren de poorten van het fort gesloten, maar activiteit was er genoeg. Met dank aan tal van vrijwilligers transformeert het 19e fort gestaag in een historische, culturele en educatieve pleisterplaats met unieke allure voor iedereen.
Ontdek het zelf in de canonkamer waar je wordt uitgenodigd op een reis in vogelvlucht door de geschiedenis van het fort ter voorbereiding op je bezoek.

De Kletsmajoor is nog wat mooier.
Brasserie De Kletsmajoor heeft de wintersluiting benut voor een grondige opknapbeurt van het gezellige etablissement. Het resultaat mag er wezen. Trouwens, dat geldt eveneens voor de geheel vernieuwde koffie-, lunch- en borrelkaart. No nonsens gerechten en traktaties met een creatief culinair tintje. Dat valt duidelijk in de smaak bij de bezoekers; er wordt uitgebreid getafeld en geborreld.

Fort Sabina is weer vol in bedrijf.
De cultuuragenda loopt vol met prachtige evenementen. Een onmiskenbaar hoogtepunt is Project 1953, een eigenzinnige herdenking van de watersnoodramp door geëngageerde lokale kunstenaars van divers pluimage. Schilderkunst, glaskunst, driedimensionaal en fotografie met één missie: de impact van de watersnoodrampen doen (her-)beleven opdat wij herdenken en ons gewaar blijven van onze kwetsbaarheid voor het wassende water. Project 1953 wordt georganiseerd in samenwerking met Atelier Valkhoff uit De Heen.
De expositie is te zien tijdens de Moerdijkse Kunst en Monumentenroute in september. Met het kunstenaarsechtpaar Riena en Martin Valkhoff en andere kunstenaars kun je reeds kennismaken tijdens twee zomerexposities op het fort.

Muziek en kleinkunst op het Fort.
Naast beeldende kunst staat er vooral muziek en kleinkunst op de agenda. Ellen ten Damme komt met haar band een juli avond opluisteren. Onder andere ook de Amazing Stroopwafels en Chris Hinze zullen het fort met een bezoek vereren.
Allereerst hervat deze maand de goed bezochte literaire lezingenserie ‘Schrijvers aan het Fort’. Op 26 maart is het de beurt aan auteur Jan Brokken die komt vertellen over zijn historische romans De tuinen van Buitenzorg en De Kampschilders. Met zijn boeken haakt Brokken in op de actualiteit van het koloniaal verleden.

Kortom, er is van alles te beleven op Fort Sabina het komend seizoen. De culturele agenda is werk in uitvoering, dus kijk regelmatig op de website www.fortsabina.nl  en onze Facebook pagina voor nieuws. Ontvang elk kwartaal leuke nieuwtjes en wordt getipt over tofste evenementen op Fort Sabina door je te abonneren op de nieuwsbrief. Je leest nu de allereerste editie. Smaakt het naar meer? Begin april verschijnt de eerste driemaandelijkse nieuwsbrief. Schrijf je in via de website (binnenkort mogelijk)!

De aftrap op zondag 26 maart: rondleidingen en lezing.
Reis tijdens een stevige wandeling door de rijke historie van Fort Sabina onder leiding van een kundige gids. Sluit je aan op zondagmiddag 26 maart! Elke tweede en laatste zondag van de maand kun je mee op een rondleiding. Rondleidingen starten altijd om 14.00 uur, deelname kost 7,50 euro per persoon. De groepen worden bewust klein gehouden om jouw beleving te maximaliseren. Dus verzeker je van deelname door te reserveren: stuur mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Zondag 26 maart bezoekt schrijver Jan Brokken (1949) het fort voor een lezing over zijn recente werk. De historische romans De tuinen van Buitenzorg en De Kampschilders verhalen over het eind van het koloniale tijdperk in Nederlands Indië. Jan Brokken vertelt over deze boeiende tijd aan de hand van zijn eigen familieverhaal.
Jan Brokken is de eerste om de literaire lezingenreeks ‘Schrijvers op het fort’ te voort te zetten in 2023. Het belooft een leuke, inspirerende middag te worden. Kom je ook? De lezing vindt plaats in de sfeervolle Tour Modèle en vangt aan om 14.00 uur. Deelname kost 12,50 per persoon. Schrijf je in via de website www.fortsabina.nl of koopje je kaartje bij boekhandel Het Rozemarijntje in Willemstad.

Vanaf de opening van het seizoen op zaterdag 4 maart jongstleden, is het fort wekelijks geopend van woensdag tot en met zondag, 10.00 tot 17.00 uur. Je kunt altijd terecht voor een bezoek aan het fort, een stevige wandeling en een versnapering bij Brasserie De Kletsmajoor. Op het fort is een permanente expositie over de watersnoodramp te zien. Deze is in dit herdenkingsjaar extra actueel.
Graag tot ziens op Fort Sabina

Verwonderen, ontdekken en onderzoeken. Daar staat het Natuurlab van Fort Sabina voor. In het Natuurlab kun je onderzoek doen en buitenlessen volgen over kleine beestjes, vogels, water en bomen en planten. In juli 2022 starten we met het project insecten, in het bijzonder de hommels en honingbijen. In september 2022 zijn ook de andere projecten over vleermuizen, het grachtwater, de boerenzwaluw en de bomen en planten in het Natuurlab compleet.

In de vakantieperioden is op bepaalde dagen het klein Natuurlab open met leuke natuurdoedingen op het fort, de speurtocht en de proefjes van de week. Kijk op de agenda van het  fort wanneer er weer Natuurlab is. Kosten 3,50 per kind, onder begeleiding van een volwassene. Volwassenen gratis.

Voor de basisschool, de klas kan zich inschrijven voor een bezoek aan het Natuurlab. Als leerkracht neem je contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om een afspraak te maken. Met name geschikt voor de bovenbouw van het basisonderwijs. De onderwijskerndoelen over functie en bouw planten en dieren en duurzaamheid zijn verwerkt in de lessen. Kosten van de buitenlessen voor klassen en groepen in overleg.

Het nieuwe poortgebouw, een resultaat dat niet haalbaar was geweest zonder de grote inzet van vrijwilligers en de bijdragen die we mochten ontvangen van de diverse fondsen en organisaties, zoals: het Prins Bernard Cultuur Fonds, Havenbedrijf Moerdijk, VSB fonds, Mastboom-Brosens Stichting en IVN.

Daarnaast hebben zowel de Gemeente Moerdijk en Provincie Noord-Brabant samen met Fort Sabina de verbouwing van het poortgebouw bekostigd. Dit is een initiatief dat mede door Waterpoort tot realisatie is gekomen en waarbij Staatsbosbeheer medewerking heeft verleend aan het ontwikkelplan op het Fort.

Hier nog aan het werk, nu al open

Vanaf 17 juli ontvangen wij onze gasten graag in ons geheel vernieuwde poortgebouw. Kom je aanlopen richting de poort, ga dan links door de dubbele glazen deuren. Daar vind je veel informatie over het fort, fortprodukten en streekprodukten. Natuurlijk ook folders over wat er in deze regio te beleven valt, de leukeste fietsroutes en veel meer. Daarna kan je een bezoek brengen aan de canonkamer. Een spannende belevenis met een mooi multimediaal verhaal. Dat moet je gezien hebben. 

Een indrukwekkend resultaat dat niet haalbaar was geweest zonder de grote inzet van vrijwilligers en de bijdragen die we mochten ontvangen van de diverse fondsen en organisaties, zoals: het Prins Bernard Cultuur Fonds, Havenbedrijf Moerdijk, VSB fonds, Mastboom-Brosens Stichting en IVN.

Daarnaast hebben zowel de Gemeente Moerdijk en Provincie Noord-Brabant samen met Fort Sabina de verbouwing van het poortgebouw bekostigd. Dit is een initiatief dat mede door Waterpoort tot realisatie is gekomen en waarbij Staatsbosbeheer medewerking heeft verleend aan het ontwikkelplan op het Fort.

ZWAAR COLLECTIE-ITEM KOMT NAAR FORT SABINA

Deze antitankval wordt deze week op het fort afgeleverd. Een mooie aanwinst voor de militaire collectie van het fort. Deze tankversperring uit WOII is samengesteld uit spoorrails en wil je niet op je tenen krijgen. De tankval is gevonden bij baggerwerkzaamheden bij de Knip. De Knip was een door de Duitsers aangelegde tankval en op dit soort toegangswegen (Klundertseweg) werden naast de weg versperringen van beton geplaatst en op de weg een aantal van dit soort versperringen.

 

SCHENKING KLEINOOD COLLECTIE

Cees Buijs van het Pumpke in Willemstad heeft ons afgelopen week een bijzondere kist geschonken. Namelijk de PSU-kist van soldaat Poppelaars. Deze soldaat was in de eerste wereldoorlog op ons fort gelegerd. Het kistje deed toen dienst voor het opbergen van zijn persoonlijke uitrusting (PSU). Jarenlang heeft dat kistje in het Pumpke de functie gehad als ludieke opbergplaats voor bestek. Uiteraard is de stichting heel blij met de uitbreiding van de collectie. De werkgroep levend erfgoed is inmiddels al aan de slag om in het archief meer te achterhalen over soldaat Poppelaars. 

HERFSTVAKANTIE OP HET FORT!

Doe jij ook mee aan de spannende vogelspeurtocht, speel jij mee met het beroemde Fort Golf of help je Bloembollen te planten? Zo kom je die herfstvakantie leuk door.

Heb je van al die activiteiten trek gekregen? Dan kan je bij het Kletsmajoor loket warme chocolademelk, erwtensoep en nog veel meer lekkers halen. Alles om op en rond het fort te genieten.

Lees meer...