Fort Sabina Opent het seizoen en ook de tentoonstelling Watersnoodramp.

Na een warme ontvangst op 1 maart om 10:00 uur door vrijwilligers en bestuursleden op het fort, is de dag die vol stond gepland met activiteiten begonnen.

Na een warme ontvangst op 1 maart om 10:00 uur door vrijwilligers en bestuursleden op het fort, is de dag die vol stond gepland met activiteiten begonnen. De diverse prachtig gerestaureerde ruimtes, waarvan ook in een de openhaard brandde, gaf een warm en sfeervol gevoel. Je voelt je gelijk thuis, mede ook door de inzet van de diverse vrijwilligers en direct betrokkenen die zich met overgave inzetten voor de gasten op deze bijzondere dag. Deze dag stond in het teken van de opening van het activiteiten seizoen 2020 en de onthulling van de Expo over de watersnoodramp in 1953 en de gevolgen voor het fort en omstreken.

Tijdens deze watersnoodramp was de woning van de fortbewaarder, de fam. Mackay, van Schotse afkomst volledig weggevaagd door het wassende water. Het water was zo krachtig, dat zelfs de funderingen waren weggespoeld. Het hele gezin had het leven daarbij gelaten, op een na, dat was de dochter van de fortbewaarder. Doordat de dochter mevr. Mathilde v. d. Burg-Mackay, nu 94 al getrouwd was en in Vlaardingen woonde, heeft zij mede daardoor de ramp als enige overleefd. Zij is de gehele dag “eregast” tijdens de feestelijkheden en genoot zichtbaar van de aandacht. Alle genodigden gingen naar buiten richting de plaats waar de woning had gestaan. Daar werd een plaquette met een foto van de woning onthuld door burgemeester Jac Klijs en Mevr. v.d. Burg-Mackay. Op de plaats waar de woning had gestaan wordt nu een bloemenbed ingezaaid. Jammer genoeg werd dit verstoord door flinke regenval. Vrouwe Sabina, gespeeld door actrice Linda den Hollander, vertelde in het kort het verhaal over de watersnoodramp en de gevolgen daarvan. Bij het aanhoren van details van die tijd had mevr. v.d. Burg-Mackay het er even moeilijk mee.

Na deze ceremonie gingen alle genodigden het fort weer in en gaf burgemeester Jac Klijs een welkom speech en haalde hij het culturele belang van het fort aan, de vele werkzaamheden die al gedaan zijn, maar ook welke nog komen gaan, plus ook het belang van de waterschappen, die enorm veel werk verzetten om in dit geval het fort en de omgeving te beschermen. Een lied over “De storm” in de Tour de Modèle (vierkante bomvrije geschutstoren) door Dominique Krijnen gaf het geheel een muzikaal gepast tintje. Burgemeester Jac Klijs en eregast Mevr. v.d. Burg-Mackay openden even daarna de stafkaart in de nieuwe exporuimte, ondergebracht in de officiersruimte waar vele foto’s te zien zijn over de watersnoodramp en de gevolgen voor het fort en de omgeving. Bij het bekijken van de prachtige gepresenteerde foto’s zag mevr. v.d. Burg-Mackay op een van de foto’s plotseling haar hond “Tor” (Duitse herder) weer na lange tijd terug en was daar erg blij mee.

De opening van de Brasserie “De Kletsmajoor” die voor de koffie, hapjes, drankjes, soep en broodjes zorgden voor de genodigden, maakte het geheel culinair bijzonder. Vrouwe Sabina heeft later in de middag de bezoekers laten proeven van de verschillende sfeerhoekjes in de onderste ruimtes van de Kazerne.

Rond 17:00 uur sluit het fort en ook deze indrukwekkende en bijzondere dag.

 

Beluister hieronder de welkomsspeech van burgemeester Jac Klijs