Fietsroute Noordwest Brabant

onderzijde voorkant foldertje Fietsroute West Riding

Fietsroute Noordwest Brabant

Deze 35 kilometerlange fietsroute West Riding is een van de fietsroutes die zijn uitgezet ter herinnering aan de bevrijding van Noordwest-Brabant in november 1944. Dit gebied komt nagenoeg overeen met de huidige gemeente Moerdijk.

De naamgeving is afkomstig van de 49e (West Riding) Infanteriedivisie; een Britse divisie die in de tweede wereldoorlog een groot aandeel had in de bevrijding van dit deel van de Brabantse Westhoek.

De fietsroute in het spoor van de Britse bevrijders van Noordwest-Brabant is uitgegeven door de gezamenlijke heemkundekringen en de gemeente Moerdijk.

De fietsroute brengt u langs verschillende interessante historische locaties binnen de gemeente Moerdijk, zoals een belgische begraafplaats waar 159 Belgische militairen liggen, een bunkercomplex, tankmuur, verschillende pleken waar vliegtuigen zijn gecrashed. de route loopt ook langs fort Sabina Henrika dat in de tweede wereldoorlog als schuilplaats heeft gediend en dat in de nacht van 21 op 22 januari 1945 is aangevallen door een Duitse patrouille.